Guido Dumarey doet nieuw bod op Van Hool: ‘Ik wil alle centrale service in Koningshooikt houden’
Guido Dumarey heeft een nieuw bod uitgebracht op de failliet verklaarde busbouwer Van Hool. De West-Vlaamse zakenman wil “zeker een derde meer jobs behouden” op lange termijn. Dumarey legde voor de camera’s van Trends-Kanaal Z uit wat hij wil doen, hoe hij dat wil doen en met wie. Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) verwacht snel uitsluitsel.
Net zoals bij zijn eerste voorstel, claimt Dumarey dat hij meer jobs kan redden (1.800, red.) dan zijn concurrenten: de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull. Die twee zouden ‘maar’ 650 tot 950 jobs redden. Volgens de vakbonden bij Van Hool zou het voornemen van Dumarey echter overdreven zijn, na een grondige analyse.
De zakenman vindt het belangrijk om twee busbouwers behouden in de Benelux, in plaats van Van Hool te laten opgaan in VDL. “Wij willen een volledig geïntegreerd bedrijf bekomen met een grote manufacturing in Noord-Macedonië, maar voor al de rest – ontwikkeling, prototypes, kalibratie, alternatieve brandstof, reserveonderdelen, sales, inkoop, documenten, juridische zaken… – in Koningshooikt blijven”, aldus Dumarey. “En indien we bussen kunnen maken die concurrentieel en winstgevend zijn, dan gaan we dat ook doen.”
Volgens Dumarey zou zijn bod “zeker een derde meer jobs behouden” dan vandaag gegarandeerd zijn. Volgens het bod van VDL en Schmitz Cargobull zouden 650 tot 950 jobs behouden worden. Dumarey wil er geen exact cijfer op plakken, maar heeft het over een duizendtal jobs in Koningshooikt. “Het gaat over banen op lange termijn, gegarandeerde jobs, niet over jobs om nu producten af te werken.”
Dumarey verduidelijkte bij Kanaal Z zijn intenties met Van Hool. Bekijk de video:
Ingetrokken bod
Vorige week trok Dumarey zich nog terug als kandidaat-overnemer. De ondernemer had laten blijken dat de prijs voor de totale inboedel (200 miljoen euro, red.) te hoog was, zeker gezien de bodemvervuiling rond de site van Van Hool. Maar dat blijkt een drogreden te zijn geweest, klinkt het bij een afgevaardigde van de vakbond. “Die vervuilde gronden zijn op zich niet het probleem.”
Dumarey kreeg de steun van twee banken en daarnaast vond hij een nieuwe partner in ABC, de Amerikaanse verdeler van Van Hool. Dat is opmerkelijk, omdat de familie Van Hool een meerderheidsbelang heeft in ABC. Die link doet bij de vakbonden – die uit de lucht vallen over het nieuwe bod – toch de wenkbrauwen fronsen.
Bij Kanaal Z gaf Dumarey meer uitleg over de Amerikaanse partner ABC en hoe dat partnerschap tot stand kwam. Bekijk de video:
‘Snel duidelijkheid’
Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) vraagt zo snel mogelijk duidelijkheid nadat maandagavond is bekendgeraakt dat zakenman Guido Dumarey alsnog een bod heeft gedaan op busbouwer Van Hool. “Ik denk dat iedereen er in deze moeilijke tijd naar hunkert dat er zo snel mogelijk uitsluitsel is”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.
‘Voor mij is het primordiaal dat we een doorstart kunnen maken met een sterke partij die zo veel mogelijk jobs behoudt in Vlaanderen’
Jo Brouns, minister van Werk (CD&V)
Minister Brouns hoopt nu dat de curatoren het nieuwe bod zo snel mogelijk onderzoeken op zijn deugdelijkheid. “Ik kan enkel vaststellen dat hij een nieuw bod heeft gedaan”, aldus Brouns, die zich niet over het plan zelf kan uitspreken. “Voor mij is het primordiaal dat we een doorstart kunnen maken met een sterke partij die zo veel mogelijk jobs behoudt in Vlaanderen”, aldus de minister.
Verpletterende verantwoordelijkheid
Indien er in het plan een vraag aan de Vlaamse regering gericht is voor ondersteuning, “zullen we die met de grootste welwillendheid bekijken”, aldus Brouns nog. In het verleden ondersteunde de regering al met waarborgen op leningen, en is nu ook bereid alle instrumenten waarover ze beschikt, zoals waarborgen of opleidingssteun, in te zetten.
De kritiek van de oppositie dat de Vlaamse regering een “verpletterende verantwoordelijkheid” draagt in het faillissement van Van Hool, begrijpt Brouns niet. “Het dossier is met stip door de Vlaamse regering gevolgd en ik doe alles binnen mijn mogelijkheden om het bedrijf te helpen en ondersteunen”, aldus Brouns. De getroffen werknemers worden door de VDAB ondersteund.
Bekijk hieronder de toelichting van Christophe Van Audenhove van de liberale vakbond ACLVB over het faillissement en doorstart bij Van Hool:
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier